

Gratinované brambory
2016-04-17 16:37:00

Porce 6
Brambory zapékané s cílem vytvořit na povrchu krustu. Kulinářská specialita, která pochází z Francie.
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
1 hr 5 min
Ingredience
- 1,5 kg lojovitých brambor
- 500 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného parmazánu
- silnější plátek másla
- větvička čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Instrukce
- V dostatečně velkém hrnci (musí se tam vejít všechny brambory) svaříme na mírném ohni smetanu s máslem, tymiánem a česnekem zhruba na polovinu. Osolíme, opepříme. Můžeme osolit dost, protože jak známo brambory absorbují hodně soli. Přisypeme parmazán a necháme ho ve smetaně rozpustit. Vznikne krémovitá směs. Vyndáme a vyhodíme česnek a tymián.
- Mezitím už na mandolíně krájíme okrájené brambory na tenké plátky a postupně je přidáváme do smetanové směsi, aby brambory na vzduchu nezčernaly. Stále mícháme, aby se směs nepřichytla.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Smetanovou směs s bramborami přesuneme do zapékací misky a pečeme cca 45 - 50 minut dokud nezezlátnou. Pokud by zlátly moc rychle, ztlumte teplotu.
Poznámky
- Pokud chcete docílit výrazné sýrové chuti, můžete na posledních pár minut poklást povrch plátky ementálu.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/




