

Pečený filet z lososa
2016-04-02 17:03:11

Porce 8
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na českým trhu. Většina lososů pochází většinou ze sádek z oblasti kolem Norska. Losos je specifický svojí oranžovou barvou, kterou získává pojídáním korýšů, které ovšem v sádkách nemá a proto jim přidávají do krmiva karoten.
Tato ryba je zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitamínů B a D, selenu, draslíku a dalších.
Nejoblíbenější tepelnou úpravou je pečení, které nevyžaduje žádnou zvláštní zručnost. Jak na to?
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
35 min
Celkový čas
45 min
Ingredience
- 1 celý očištěný filet z lososa (cca 1,5 kg prodává Makro)
- 1 citron
- tymián, rozmarýn
- česnek
- máslo
- olivový olej
- sůl, pepř
Instrukce
- Očišťěný filet osolte, opepřte. Roztopte troubu na 180°C. Vymažte plech máslem. Do filetu udělejte ze strany s kůží asi 6 zářezů, které naplníte plátkem citronu, směsí čerstvých bylin, plátkem česneku a másla.
- Filet zakápněte olivovým olejem a nechte péct v předehřáté troubě cca 35 minut. Já používám děrovaný plech, pod který dám plech s vodou, do kterého odkapává šťáva a zároveň mi udržuje v troubě vlhkost.
- Nevysušte delší přípravou, připravili byste se o lahodnou chuť šťavnatého masa.
- Kdo má rád kůži z ryby, tak pak ji doporučuji z hotové ryby stahnout a dát ještě pod gril na cca 5 minut, aby byla dokonale křupavá. Dejte ji rovnou na mřížku a pod ní vložte plech, aby se do něj zachytila odkapávající šťáva.
- Skvělou přílohou v norském stylu jsou nové brambory v jogurtu viz. recepty.
Poznámky
- Já si vždy koupím větší kus ryby, abych zbylé maso mohla použít do domácí lososové pomazánky.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/


