

Velikonoční beránek
2016-03-20 11:25:32

Babiččin recept na velikonočního beránka. Pokud vlastníte starou keramickou formu po předcích, pak tento recept určitě oceníte.
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
40 min
Celkový čas
1 hr
Ingredience
- 250g polohrubé mouky
- 1prášek do pečiva
- 200g cukr krupice
- 5 vajec
- 200ml olivového oleje
- 150ml vlažné vody
Instrukce
- Vyšleháme žloutky s polovinou cukru + voda
- zamícháme prosátou mouku s práškem
- vyšleháme sníh s druhou polovinou cukru a opatrně zamícháme do těsta.
Pečení
- Keramickou formu ( má přední a zadní díl) důkladně vymažeme a vysypeme moukou,
- těsto rozdělíme do obou častí,vložíme na plech a do předehřáté trouby na 200° C.
- Pečeme: 200°C 10 minut
- 180°C 20 minut
- Vypněte troubu a nechte beránka ještě dojít 10 minut. Nechte zcela vychladnout a poté vyklopte. Můžete si pomoct utěrkou navlhčenou ve vodě, kterou formu obalíte.
- Pokud by byl povrch rychle tmavý, přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem. O propečenosti se přesvědčte testem špejlí. Těsto se na ní nesmí lepit.
- Obě poloviny k sobě slepte rybízovou zavařeninou. Můžete přelít čokoládou. Na oči použijte dvě rozinky.
Poznámky
- Jako dekoraci jsem použila ručně vyšívaný polštář z výbavy mojí babičky, který pro ní vyšívala její maminka.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/
