Francouzský jablečný koláč

Francouzský jablečný koláč
Francouzský jablečný koláč
Francouzský jablečný koláč

Francouzský jablečný koláč
Porce 8
Tento koláč je předchůdcem slavného Tarte Tatin, který vznikl vlastně díky roztržitosti jedné ze sester Tatinových, která zaměnila pořadí vrstev při výrobě právě tohoto koláče. Na tento původní koláč se dá použít křehké nebo listové těsto. Já bych vám pro tentokrát doporučila vyrobit si následující křehké těsto plné máslové chuti, které předčí vaše očekávání.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
40 min
Doba vaření
45 min
Celkový čas
1 hr 25 min
Čas na přípravu
40 min
Doba vaření
45 min
Celkový čas
1 hr 25 min
Na těsto
  1. 100 g hladké mouky
  2. 100 g polohrubé mouky
  3. 100 g másla pokojové teploty
  4. 1 žloutek
  5. 2 - 3 lžíce studené vody
  6. špetka soli
Na náplň
  1. 2 velká jablka Golden Delicious ( okrájené, bez jadřinců, nakrájené na tenké plátky)
  2. 3 lžíce hnědého cukru
  3. 50 g másla
  4. 4 lžičky meruňkové zavařeniny
  5. 2 lžíce vody nebo Calvadosu
Instrukce
  1. Mouku prosijte na vál a vmíchejte žloutek a na kostičky nakrájené máslo. Nejlépe se těsto vypracuje rukama, protože díky máslu je velmi vláčné. Zpracujte těsto do koule, obalte potravinářskou folií a vložte alespoň na půl hodiny do lednice ( těsto se pak nebude lepit).
  2. Po půl hodině vyndejte z lednice. Rozehřejte troubu na 200°C.
  3. Těsto lehce rozválejte. Jak už název napovídá, těsto je křehké a zbytek nejlépe doděláte rukama v kulaté formě o průměru 25 cm. Formu si předem vymažte máslem.
  4. Jablka nakrájejte na tenké plátky a pokládejte do kruhu na těsto. Posypte cukrem, poházejte plátky másla a dejte do trouby.
  5. Teď bude záležet na výkonosti vaší trouby. Pokud máte moderní výkonou troubu bude vám k dokonalosti stačit cca 40 minut pečení. U starších typů pečtě 45 minut a na posledních 3 - 5 minut dejte pod gril, ale pozor musíte neustále hlídat, aby vaše úsilí nebylo zničeno.
  6. Ještě teplý koláč potřete meruňkovou marmeládou smíchanou s vlažnou vodou nebo Calvadosem. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Poznámky
  1. Koláč je nejlepší ještě teplý v kombinaci se zmrzlinou nebo s další franzouskou lahůdkou a to Creme fraiche. Zakysaný mléčný výrobek z kravského mléka podobný naší zakysané smetaně.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/
DSC_0161 DSC_0160 DSC_0159

Francouzský jablečný koláč
Francouzský jablečný koláč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *