

Citronový koláč
2016-03-06 20:59:58

Předem musím říci, že miluji citronové moučníky, zmrzliny, sorbety apod. Tento recept mě zaujal v jedné z nově vyšlých kuchařek, které jsem našla pod stromečkem. Tak jsem ho vyzkoušela.
Čas na přípravu
40 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
1 hr
Ingredience
- 500 g listového těsta
Na krém
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 citrony
- 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (nebo vanilkový pudink)
- 4 žloutky
- 1 hrnek vody
Na sníh
- 5 bílků
- 120 g krupicového cukru
Instrukce
- Vyválejte listové těsto na tenký plát ve velikosti plechu. Rozehřejte troubu na 170°C a těsto propíchejte vidličkou a přes pečící papír zatěžkejte např. hrachem apod. Předpečte 10 minut.
- Mezitím si připravte do hrnce vodu, cukr, citronovou šťávu a povařte. Vedle si rozmíchejte škrob v troše studené vody a během vaření vlívejte do hrnce. Nechce znovu provařit. Odstavte z plotny, nechte zchladnout pár minut a do horkého krému metličkou vmíchejte žloutky.
- Předpečené těsto potřete krémem a dejte znovu zapéct na 170°C.
- Do vyšlehaného sněhu přidávejte postupně cukr, dokud není sníh velmi tuhý. Cukrářskou stěrkou ho rozetřete po předpečeném koláči a vložte znovu do trouby.
- Opět dopečte cca 10 minut, dokud koláč nedostane zlatavou barvu.
- Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Můžete z něho vykrajovat kolečka nebo ho jen nakrájet na kostičky.
Poznámky
- U tohoto receptu jsem zachovala původní ingredience, ale možná ho příště zkusím na jiném než listovém těstě, které mi kazilo tu dokonale nakyslou chuť citronového krému. Jestli budete mít tipy na vaši vylepšenou verzi, tak se s nimi zde rozhodně pochlubte.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/


