

Domácí granola
2016-02-23 13:12:41

Vždycky když jsem viděla, jak si v anglických pořadech o vaření připravují domácí müsli nebo granolu, tak jsem si říkala, že až se budu vyskytovat v tomto stádiu vaření, tak to se mnou už bude "špatný". No, vidíte a už v tom stádiu jsem několik let. Ke koupi müsli ze supermarketu bych se už nerada vracela, protože to domácí prostě nemá chybu!
Můj recept je směsí několika receptů a ingrediencí, které jsem si za ta léta oblíbila nejvíc. Klidně se pusťte do vlastního experimentování.
A věřte mi, že na téhle granole budete "ujíždět" také.
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
55 min
Na cca 1 kg granoly budete potřebovat
- 250 g ovesných vloček v BIO kvalitě
- 250 g špaldových vloček v BIO kvalitě
- 250 g ořechů a semínek ( já používám: 125 g pekanových ořechů, 100 g mandlových plátků, 1 hrst chia semínek, 1 hrst lněného semínka)
- 100 g kokosových chipsů nepražených
- 125 g nesířených brusinek
Na marinádu
- 100 ml medu
- 100 ml javorového sirupu
- šťávu z jednoho pomeranče ( cca 100 ml)
- 1 lžičku mleté skořice
- dřeň z jednoho vanilkového lusku
- 1lžičku vanilkového extraktu (prodává Mark&Spencer)
Instrukce
- Předehřejte si troubu na 170°C. V míse smíchejte všechny suché ingredience kromě brusinek a kokosových chipsů.
- Ingredience na marinádu zahřejte, ale nevařte. Potřebujeme jen spojit a nechat rozeznít všechny aromatické složky.
- Hotovou marinádu přidáme k suchým ingrediencím a nejlépe rukama propracujeme mazlavou směs.
- Vločkovou směs rovnoměrně rozprostřete na dva plechy vyložené pečícím papírem. Nemačkejte, jen načechrejte vařečkou a dejte péct.
- Já mám už vychytanou dobu pečení, nejprve 12 minut, pak směs promíchám a znovu peču. Po dalších 12 minutách promíchám a přisypu polovinu kokosových lupínků a peču už jen asi 2 -3 minuty. Tady se vyplatí hlídat, aby se lupínky nespálily. Když je tedy směs lehce zkaramelizovaná a zlatavá, vyndám z trouby a nechám zchladnout. Teprve potom přisypu brusinky.
- Celý proces opakujte i s druhým plechem.
Poznámky
- Na poprvé se vyplatí si časy ohlídat. Protože spálená granola už se nedá ničím zachránit a putuje rovnou do koše!
- Já ale doufám, že vám se podaří a budete tak mít skvělý osobní dárek pro své blízké. Já granolu ráda sypu do designových skleniček a pěkně ozdobenou obdarovávám své kamarádky třeba o Vánocích.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/



