

Roláda "Black Forest"
2016-02-20 17:15:05

Tahle roláda možná vypadá složitě, ale opak je pravdou. Pokud si pečení dobře rozvrhnete, bude pro vás hračkou. Nejlépe je připravit jí den dopředu, aby se stihly chutě propojit.
Určitě bude ozdobou vašeho slavnostního stolu či oslavy.
Těsto
- 5 vajec
- 100 g hnědého cukru (krupice)
- 60 g hladké mouky
- 40 g kakaa holandského typu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml silného černého čaje
Náplň
- 125 g čerstvých malin
- 2 kelímky 40% smetany ke šlehání
- 2 vanilkové cukry
Na polevu
- 200 g 70% hořké čokolády
- 10 g másla
- 1 kelímek 40% smetany ke šlehání
- 1 lžička rumu
Na čokoládové lístky
- 100 g 70% hořké čokolády
- 20 celých neporušených bobkových listů ( nejlépe čerstvé - prodává Makro)
- moučkový cukr a maliny na ozdobu
Instrukce
- Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Vejce utřete s cukrem do světlé krémové hmoty. Ve šlehači to trvá cca 5 minut. Mouku promíchejte s kakakem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřete kakaové hrudky! Sypkou směs přidejte do hotové krémové hmoty spolu s vanilkovým extraktem a lehce vmíchejte.
- Těsto vlijte na pečící papír a hmotu již tvarujte do obdélníku. Pečte 12 minut. Výsledné těsto by mělo být vláčné, aby se pak dalo rolovat.
- Teď pracujte rychle. Hotové těsto na papíru ihned posypejte rovnoměrně hrstkou hnědého cukru, který se teplem rozpustí. Na takto posypané těsto dejte další plát pečícího papíru. Přeneste na dostatečně navhlčenou utěrku ( vlhkost nedovolí těstu ztvrdnout) a vše od delší strany zarolujte ( i s utěrkou a pečícím papírem!). Nechte zchladnout cca 20 minut.
- Mezitím si připravte čokoládu na polevu. Smetanu zahřejte na 80°C. Nesmí projít varem, aby se nesrazila. Do teplé smetany dejte plátek másla a nalámanou čokoládu a umíchejte dohladka čokoládový krém. Nakonec přidejte lžičku rumu pro lesk. Nechte stát.
- Roládu rozmotejte, stáhněte z ní pečící papír i utěrku. Potřete lehce čajem kvůli zachování vlhkosti.
- Smetany ušlehejte dotuha. Aby se vám šlehačka povedla, vyndejte smetany z lednice těsně před šleháním a přidejte vanilkový cukr. Pokud použijete elektrický šlehač, šlehejte raději pomalu a na malé otáčky. Docílíte tak krémovou konzistenci. Pozor ať nepřešleháte, jinak vám vznikne máslová hmota!
- Šlehačkou potřete těsto od kraje, kde začnete stáčet. Na šlehačku rozvrstvěte maliny a roládu zaviňte. Potřete ihned čokoládovou polevou.
Výroba čokoládových lístků
- Čokoládu rozpušťte ve vodní lázni. Voda nesmí vařit, ale jen vytvářet potřebnou páru. Odstavte a promíchejte zcela dohladka.
- Bobkové listy si rozložte na pečící papír vrchní stranou dolů. Spodní stranu plnou krásných žilek potřete tenkou vrstvou čokolády. Vložte na chvíli do mrazáku. Pak celý proces zopakujte ještě jednou a lístky dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Před zdobením opatrně odloupněte bobkový list. Zdobte těšně před podáváním.
Poznámky
- Pokud byste neměli po ruce čerstvé maliny, můžete použít okapané a vypeckované kompotované višně. Pro ještě větší efekt můžete višně promíchat se 2 lžícemi Bourbonu.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/



