

Babiččina bábovka
2016-01-22 21:13:46

Dlouho jsem hledala recept na bábovku, kterou dělala ještě moje babička. A našla jsem tento, který je od té doby mým "bábovkovým" favoritem. Má totiž krásně vypečené okraje a uvnitř je díky smetaně vláčná i několik dní. Krásně voní máslem.
Důležitý je i výběr pečící formy. Já mám skvělou zkušenost s formou značky Nordic Ware, kterou jsem si před lety přivezla z USA. Koupíte ji přes internet a je to skvělý tip na krásný dárek. Doporučuji vymazávat formu máslem a nikdy nemýt v myčce!!
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
1 hr 30 min
Ingredience
- 6 vajec
- 300 g krupicového cukru
- 180 g změklého másla + na vymazání formy
- 250 ml smetany ( může být i mléko)
- 1 sáček vanilinového cukru
- 450 g hrubé mouky + na vysypání formy
- 1 sáček prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa holandského typu
Instrukce
- Vymažte a vysypte formu a předehřejte troubu na 180°C.
- Žloutky utřete s cukrem, pak přidejte změklé máslo a smetanu. Postupně přimíchávejte smíchanou mouku s kypřícím práškem.
- V jiné míse ušlehejte dotuha bílky se špetkou soli a vanilínovým cukrem.
- Sníh opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.
- 2/3 těsta vlijte do formy, zbytek obarvěte kakaem a nalijte na světlé těsto. Pečte asi hodinu. O správném stupni propečení se přesvěčte špejlí.
- Hotovou bábovku vyndejte z trouby a nechte ve formě zchladnou na cca 10 minut a poté vyklopte. Podávejte pocukrovanou.
Poznámky
- Na formu přiklopte rovný talíř a bábovku na něj převraťte. Pokud se to nepodaří ihned, obalte formu utěrkou namočenou ve studené vodě.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/






