

Vánoční krůtí roláda
2016-01-17 19:10:40

Slouží 10
Pokud ještě nemáte svoje slavnostní jídlo na vánoční tabuli, tak tohle by mohl být váš tajný trumf. U nás je na jídelníčku již bezmála 10 let na oběd 25.12.
Čas na přípravu
40 min
Doba vaření
3 hr
Celkový čas
3 hr 40 min
Ingredience
- 1 krůta cca 3 kg vykoštěná na roládu
- 1/2 kg sušených švestek
- špetka skořice
- sůl, pepř
- 200 g slaniny nebo panchetty
- čerstvý tymián, rozmarýn
- čerstvý řapíkatý celer
- čerstvý fenykl
- 500 ml vývaru na podlití
Instrukce
- Krůtu vykostěte na roládu. Kosti použijte na podložení rolády, aby se nepřichytla v průběhu pečení. Předehřejte troubu na 200°C.
- Roládu osolte, opepřete a poklad'te nasekanými sušenými švestkami. Můžete přidat i pár sušených datlí a poprášit špetkou skořice.
- Roládu zatočte, svažte nebo přichyt'te párátky. Obložte na povrchu plátky slaniny či panchetty. Do pekáče přidejte na větší kusy pokrájený řapíkatý celer a na půlky překrojený fenynkl. Dodají vypečené št'ávě příjemné aroma. Můžete ale použít jakoukoli oblíbenou zeleninu.
- Posypte čerstvými bylinami.
- Podlijte vývarem a vložte do předehřáté trouby. Pečte přiklopené první půl hodinu na 200°C a pak další 2 a půl hodiny na 180°C. Na poslední půlhodinu odklopte. Bohatě polévejte vypečenou št'ávou a nechte dodělat zlatavou kůrku.
Poznámky
- O Vánocích roládu výborně doplní klasický bramborový salát. Sušené švestky v kombinaci se skořicí se zase postarají o krásné vánoční aroma ve vašem bytě.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/


