Šťáva z bezového květu

Šťáva z bezového květu
Šťáva z bezového květu
Šťáva z bezového květu
Šťáva z bezového květu
Možná jste i vy chodili jako děti trhat se svou babičkou bezové květy. Já mám vůni bezu spojenou s dětstvím. Moje mamka vždycky vyráběla buď bezovou šťávu nebo limonádu. A její recept používáme dodnes. Sezóna, kdy kvete bez je od května do července. Květy sbíráme za slunného dne. Už naše babičky znaly léčivé účinky bezu. Květ se používá při horečce a chorobách dýchacích cest. Květ bezu obsahuje mimo jiné vitamíny B a C, které zpevňují cévní stěny, proto jej užíváme při nemocech cév, křečových žilách a hemeroidech. Chladný nápoj pomáhá při žaludeční a střevní kolice, dále při menstruačních a neuralgických bolestech a migréně.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
24 hr
Celkový čas
24 hr
Čas na přípravu
24 hr
Celkový čas
24 hr
Ingredience
  1. 2 l převařené vody vychlazené
  2. 20 - 30 velkých květů černého bezu
  3. 2 kg cukru krystal
  4. 6 g kyseliny citronové
Instrukce
  1. Bezové květy dáme do vychladlé převařené vody a necháme 24 hodin louhovat. Poté přecedíme přes jemný cedník a přidáme cukr a kyselinu citronovou. Mícháme dokud se nerozpustí. Nalijeme do vhodných sklenic, které jsme předtím sterilizovali např. v troubě. Uchováváme v chladu a temnu. Neotevřená lahev tak vydrží i několik měsíců.
  2. Načatou lahev pak uchovávejte v lednici, protože šťáva neobsahuje žádné konzervanty. Řeďte 1:6.
Poznámky
  1. V zimě je též vynikající do čaje.
Kitchen Table https://www.food-4jazz.cz/
Bezové květy
Bezové květy

DSC_0932 DSC_0922

DSC_0992 DSC_0991 DSC_0989

Šťáva z bezového květu
Šťáva z bezového květu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *